Professionals

Smart home markt in Nederland bereikt één miljard euro

Nederlandse consumenten hebben inmiddels 1 miljard euro besteed aan smart home apparaten. De productcategorie slimme huishoudelijke apparaten heeft hierin het grootste aandeel. Van alle smart home producten is de slimme thermostaat het apparaat met de hoogste marktwaarde. Dit blijkt uit de Smart Home Monitor 2017, een onderzoek van Multiscope onder 5.500 Nederlanders.

Circa drie op de tien Nederlandse huishoudens (29%) hebben één of meerdere smart home apparaten. Deze huishoudens hebben tot nu toe 350 miljoen euro besteed aan slimme huishoudelijke apparaten, zoals robotstofzuigers of wasmachines met app-bediening. Bijna een kwart van de bestedingen bestond uit de aankoop van producten voor beveiliging en veiligheid (240 miljoen euro), zoals IP-camera's en slimme beveiligingssystemen. De besteding aan slimme verlichting en schakelaars is bijna 180 miljoen euro.

Slimme thermostaat hoogste marktwaarde
Van alle smart home apparaten vertegenwoordigt de slimme thermostaat de hoogste marktwaarde (150 miljoen euro). Hiermee levert deze smart home toepassing de grootste bijdrage aan de totale besteding. Twee op de drie huishoudens hebben de slimme thermostaat gekregen bij hun energie-abonnement en 33% heeft zelf (mee)betaald voor de aanschaf van het apparaat. Dat betekent dat energieleveranciers zelf investeren in de adoptie van slimme thermostaten of de kosten via een abonnement aan de consument doorberekenen. Slimme beveiligingssystemen vertegenwoordigen de op één na hoogste marktwaarde met een totale waarde van 115 miljoen euro. De top drie wordt aangevuld door slimme verlichting (107 miljoen euro).