Professionals

KNX is dé standaard voor slimme woningen en kleine utiliteit in Nederland

De markt van slimme woningen en kleine utiliteit groeit dit jaar wereldwijd met 20%. Dat blijkt uit een onderzoek naar de markt voor slimme woningen en kleine utiliteit door het Engelse onderzoeksbureau BSRIA. De grootste toename wordt voorspeld voor de Britse markt, namelijk met 29%.

Het onderzoek, dat BSRIA afgelopen januari uitvoerde, bestaat uit individuele landenrapporten van de markten in China, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Noord-Amerika en het Verenigd Koninkrijk. De studie segmenteert de markt in stand-alone producten en integrale systemen voor woningautomatisering. Ook analyseert het onderzoek de marktwaarde van systeemintegratie en service en onderhoud.

KNX grootste in Nederland
Het onderzoek toont aan dat in Nederland KNX dé standaard is voor woning- en gebouwautomatisering: het vergrootte zijn aandeel in de markt voor slimme woningautomatisering tot 34%. Daarmee vervult KNX in ons land een sleutelrol in het marktsegment voor slimme woningen. Van 2014 tot 2016 groeide de totale Nederlandse markt voor slimme woningautomatisering tot een waarde van 43,5 miljoen euro. Overigens zijn fabrikantspecifieke protocollen met 15% in Nederland ook goed vertegenwoordigd. Zigbee en Z-wave zijn ook protocollen met een redelijk marktaandeel, maar veel kleiner dan KNX.

Groeivoorspellingen tot 2021
De studie voorspelt een snelle groei in de verkoop van zowel producten als systeemintegratie, maar omdat de markt nog in de kinderschoenen staat, verwachten de onderzoekers een lager verkoopniveau voor service en onderhoud. Uit de rapporten blijkt dat luxe villa’s het grootste individuele marktsegment is, goed voor 25% van de marktwaarde. De op één en twee na grootste marktsegmenten, van respectievelijk kantoren en hotels, vertegenwoordigen samen 23% van de markt. Het onderzoek geeft een vooruitzicht tot 2021, het jaar waarin de totale marktwaarde wereldwijd naar verwachting 27,3 miljard euro bedraagt.